Ooglid tumor - Tumoren van het ooglid kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn en kunnen al dan niet de rand van het ooglid betreffen. Zeker wanneer een kwaadaardige tumor wordt vermoed en de rand van het ooglid erbij betrokken is, kiest u best voor een behandeling door een ervaren ooglid chirurg. Aangezien elk type tumor een andere aanpak vereist, is ruime ervaring in de chirurgische behandeling en reconstructieve opties van het grootste belang om een ​​goed functioneel en esthetisch resultaat te bereiken. In de overgrote meerderheid van de gevallen is een procedure in één stap (excisie en reconstructie in dezelfde ingreep) mogelijk. In gevallen waarin een onregelmatig groeipatroon wordt vermoed, of dit reeds bewezen is door een eerdere biopsie, is het vaak het beste om eerst de huidtumor weg te halen en het te reconstrueren in een tweede ingreep, ná ontvangst van het pathologie rapport dat ons bevestigt dat de randen van de excisie volledig vrij zijn van tumorcellen. Deze behandeling wordt doorgaans zeer goed aanvaard door de patiënt, aangezien de meeste ooglid tumoren zich voordoen in het onderste ooglid en men prima symptoomvrij kan zijn door frequent lubricerende zalf te gebruiken totdat het ooglid goed gereconstrueerd kan worden.

Wanneer de ooglidtumor zich in het bovenste ooglid bevindt en relatief groot is, vereist deze een nog meer op maat gemaakte benadering, aangezien het bovenste ooglid belangrijker is voor de bescherming en bevochtiging van het oog dan het onderste ooglid. We bespreken met u wat de beste optie voor u is, zodat u zich zonder veel vertraging, pijnvrij en zo esthetisch mogelijk kunt laten behandelen.

Voor de reconstructie van grote ooglidafwijkingen gebruiken wij een scala aan reconstructieve technieken zoals: gesteelde tarso-conjunctiva flap volgens Hughes, Cutler Beard flap, Tenzel flap, Mustarde flap, vrije en gesteelde huid(-slijm)flappen, vrije tarso-conjunctivale flappen, mucosale flap; zowel autoloog (een eigen bindvlies of mondslijmvlies) of allografts (een donor of kunstmateriaal, zoals donorsclera, amnionmembraan, Tutopatch©) en autologe kraakbeen transplantaten van bijvoorbeeld het oor of gehemelte.

Ooglid bulten - Met bulten van het ooglid bedoelen we goedaardige zwellingen van het ooglid, vaak zijn dit chalazion (zie foto) of de zogenaamde ´strontjes´, die bij een ontsteking behoorlijk hinderlijk en pijnlijk kunnen zijn. Het schoonmaken van deze ontstoken klieren bij volwassenen gebeurt normaal gesproken alleen met plaatselijke verdoving en is een korte ingreep die slechts enkele minuten duurt, in de kliniek kan worden uitgevoerd en daarna geen zichtbaar litteken achterlaat, aangezien de incisie bijna altijd aan de binnenkant van het ooglid wordt gemaakt. Het oog wordt na de operatie een paar uur afgeplakt en er wordt een antibiotische zalf voorgeschreven. Hoewel deze ontstekingen normaal gesproken het gezichtsvermogen niet belemmeren, moet men na de ingreep rekenen op wazig zien vanwege de antibiotische zalf op het oog en enige zwelling van het ooglid. Dit neemt echter snel af in duurt maximaal een paar dagen.


Entropion - Een entropion is een naar binnen gedraaid ooglid en is een zeer onaangename aandoening omdat de wimpers elke keer dat u met uw ogen knippert tegen het hoornvlies kunnen wrijven. Dit kan pijnlijk zijn, veel traanvocht veroorzaken en kan in ernstige gevallen, en bij infectie, zelfs leiden tot een hoornvlies zweer met (gedeeltelijk) verlies van het gezichtsvermogen. We streven er altijd naar om deze ooglid problemen zo snel mogelijk te behandelen en op een manier dat herhaling ervan minimaal is. Dit vereist in de meeste gevallen een combinatie van twee verschillende procedures, waarbij het ooglid horizontaal wordt ingekort en de ooglid rand terug naar buiten wordt gekanteld. Naast het normale postoperatieve ongemak, verbetert de pijn veroorzaakt door de schurende wimpers direct na de ingreep. Dr. van der Veen biedt zijn patiënten ook de mogelijkheid om de ingreep uit te voeren via een verborgen incisie aan de binnenkant van het onderooglid, om de normaal aanwezige incisie en litteken onder de wimpers te vermijden.

Ectropion - Een ectropion is een naar buiten gedraaid en naar beneden verplaatst ooglid. Dit kan het gevoel geven alsof er iets in het oog zit en tranende ogen veroorzaken. Deze aandoening wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door veroudering van het gezicht en kan vrij eenvoudig worden hersteld met een horizontale ooglidverkortingsprocedure, waarvan mensen meestal binnen een week volledig herstellen. In andere, zeldzamere gevallen kan een ectropion al op jongere leeftijd worden veroorzaakt door verkorting van de huid-spierlaag, zoals bijvoorbeeld bij patiënten met een ooglidtrauma of patiënten met huidaandoeningen zoals ichthyosis. Dr. van der Veen heeft uitgebreide ervaring met reconstructieve procedures voor deze oorzaken van ectropion, waarbij de operatie een meer uitgebreide procedure betreft met een langere hersteltijd van tussen de 2-4 weken, afhankelijk van de gebruikte techniek en de gezondheid van de huid.

Ten slotte is er een groep patiënten die last heeft van een afgezakt middelst gedeelte van het aangezicht, wat inhoudt dat het gebied van het onderste ooglid tot de bovenlip (ook bekend als het middelste een-derde deel van het gezicht) is afgedaald en moet worden gecorrigeerd door een lifting. Het niet corrigeren van deze afgedaalde weefsels door middel van een lifting, kan tot onbevredigende resultaten leiden, aangezien men de verticale verplaatsing niet kan corrigeren door horizontale verkorting zoals bij de typische behandeling van ectropion. Deze procedure kan gedeeltelijk of volledig worden uitgevoerd via verborgen incisies aan de binnenkant van het onderste ooglid (zie ook de sectie over Wallen onder de ogen) en bij de slaap, achter de haarlijn (zie paragraaf over Endoscopische wenkbrauwlift voor meer details).


Aangezichtsverlamming  - Langdurige aangezichtsverlamming kan de stand van de oogleden ernstig aantasten, de reden hiervoor is tweeledig. Eerst en vooral veroorzaakt de zenuwverlamming, ongeacht de oorzaak, een algemeen gebrek aan spierspanning en atrofie van de spieren rond het oog, wat leidt tot een slap en laaggeplaatst onderooglid en wenkbrauw. Verder kan het bovenste ooglid te hoog staan. Dit is het geval omdat de levator spier niet wordt aangetast door een aangezichtsverlamming. Deze spier bepaalt voor een groot deel de stand van het bovenooglid. Omdat de werking ervan nu niet wordt tegengewerkt door de orbicularis spier (de spier die het oog omringt en sluit) bij een gezichtsverlamming, trekt het bovenste ooglid zich terug, waardoor voldoende sluiting van het oog verder wordt belemmerd. De procedures om deze problemen op te lossen zijn de volgende:

  • Laterale tarsale strip procedure. Zie ook de paragraaf hierboven over 'Ectropion'. Deze techniek wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van ernstigere ooglid slapte en een algemeen gebrek aan spierspanning, zoals het geval is bij een langdurige aangezichtsverlamming.
  • Midfacelift. Aangezien langdurige aangezichtsverlamming een afdaling van het volledige middelste derde deel van het gezicht kan veroorzaken (het deel van het gezicht van het onderooglid tot de bovenlip), moet dit in sommige gevallen worden verholpen door de weefsels van het middelste gedeelte van het gezicht te liften om het ectropion te corrigeren, het onderste ooglid te herpositioneren en de esthetiek van het gezicht te herstellen. De exacte chirurgische procedure verschilt per patiënt en zal vooraf worden besproken.
  • Goudgewicht implantaat. Deze implantaten (zie foto hieronder) worden in het bovenste ooglid geplaatst om het gewicht van het ooglid te vergroten en het voor de patiënt gemakkelijker te maken om het oog te sluiten bij een poging daartoe. Het ooglid kan ook iets lager worden geplaatst hierdoor, wat verder kan helpen om het oog gemakkelijker te sluiten en wordt over het algemeen niet als een probleem ervaren.

Ptosis of laagstand ooglid – Een van de meest voorkomende aanvullende bevindingen wanneer iemand ons raadpleegt voor een bovenooglidcorrectie is een hangend, of ptotisch, bovenooglid. Wanneer dit niet goed wordt aangepakt, hetzij als apart procedure of als aanvulling op een ooglidcorrectie, kan het eindresultaat onbevredigend en esthetisch teleurstellend zijn. Wanneer gedaan als een aanvullende procedure bij een ooglidcorrectie van het bovenooglid, kan de spier die de ooglidpositie bepaald worden bereikt via dezelfde huidincisie. Wanneer alleen de ptosis gecorrigeerd hoeft te worden en de ptosis niet te ernstig is, kan de benadering via de conjunctiva aan de binnenkant van het ooglid plaatsvinden en derhalve zonder zichtbaar litteken worden uitgevoerd. De procedure van keuze voor u zal tijdens uw bezoek aan ons worden besproken, aangezien deze van geval tot geval verschilt, afhankelijk is van de ernst van de ptosis, de hoeveelheid overtollige huid en esthetische wensen van elke persoon.


Tarsoraphie - Een gedeeltelijke sluiting van de ooglidopening wordt een tarsorafie genoemd en wordt meestal in de buitenste ooghoek uitgevoerd om het oog beter te beschermen tegen uitdroging of om het uiterlijk van het oog en de oogleden te verbeteren bij patiënten met uitpuilende ogen, door bijvoorbeeld de oogkasziekte van Graves. De procedure is zeer veilig, snel en heeft een enorm effect op de ooglidsluiting en esthetiek. Belangrijk om te weten is dat het altijd weer ongedaan kan worden gemaakt door simpelweg het ooglid te openen waar het eerder werd gesloten. Deze ingrepen worden normaal gesproken onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, tenzij het in combinatie met uitgebreidere procedures wordt gedaan zoals: orbita decompressie of andere reconstructieve chirurgie.

Trichiasis – Bij deze aandoening groeien de wimpers inwaarts richting het oog, hetgeen ontzettend vervelend en pijnlijk kan zijn voor patiënten. Het constante gevoel dat er iets in het oog zit en bijkomende irritatie van het oog, kan mensen wanhopig maken. Behalve de wimpers handmatig epileren, zijn er gelukkig veel manieren om dit op een meer definitieve manier op te lossen, zoals elektrisch epileren, excisie van kleine clusters van wimpers en verschillende procedures voor het naar buiten keren van de wimpers en ooglidrand. Welke procedure het beste bij u past, wordt vooraf goed met u besproken. Deze ingrepen veroorzaken in ieder geval nauwelijks postoperatieve ´downtime´ voor de patiënt.


Revisie ooglidcorrectie – De redenen om een ​​revisie ooglidcorrectie te ondergaan zijn legio. De meest voorkomende reden is dat ooglidcorrectie niet bevredigend is geweest, voor wat betreft functioneel resultaat, dan wel dat het esthetisch te wensen overlaat. Dr. van der Veen heeft veel ervaring met deze revisieprocedures en wij helpen met trots diegenen die een ongewenst chirurgisch resultaat hebben gehad, wat de reden daarvan ook mag zijn. Helaas betekent het niet altijd dat men ongedaan kan maken, wat reeds is geschied. Maar het loont de moeite om samen met een ervaren oculoplastisch chirurg uw mogelijkheden te bekijken en samen te beslissen wat in uw specifieke geval de beste oplossing zou zijn.